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Letter to an Agency Ethics Official dated August 26, 1986

        This is in response to your letter of July 17, 1986, in which
   you requested, pursuant to 5 C.F.R. § 734.605, a formal advisory
   opinion on two issues:  (1) whether [an attorney in your agency]
   may co-author and accept royalties from two books on subjects
   involving her official duties and responsibilities; and (2)
   whether 18 U.S.C. § 208 applies to restrict her activities [at
   the agency on] matters in which her co-authors are involved.
   Since your request does not satisfy the two-pronged test set
   forth at 5 C.F.R. § 738.301 for the issuance of a formal advisory
   opinion, we will respond to your letter with an informal advisory
   letter.

        According to your letter, the employee is interested in
   co-authoring two books on subjects related to her official
   duties.  The first book would be based on work that the employee
   had done in 1983, before entering Government service.  Prior to
   leaving a law firm to join [the agency] the employee, together
   with a partner in the firm, wrote a 200-page outline
   [summarizing] and [analyzing] the major statutes, court
   decisions, and regulatory actions affecting the involvement of
   banks in the securities industry and the involvement of
   securities firms in quasi-banking activities.  The outline was
   published several times for use at various conferences, and the
   employee and the partner are the holders of a copyright on the
   outline.  After the employee left the firm, the outline appeared
   in the partner's name alone or with the names of other co-authors
   who were also partners or associates of the firm.  According to
   your letter, the first book would be an updated version of the
   original outline, listing the employee and other members of the
   firm as co-authors.  You stated that the employee has informed
   you that the outline contains only publicly available
   information.

        The second book also has its origins in 1983, prior to the
   employee's joining the agency.  The employee and the same partner
   wrote an article that appeared in the [professional publication].
   Although the article was copyrighted by the [publication], the
   authors retained the right to convert the article into an outline
   for use at conferences and seminars.  After joining the [agency],



   the employee adapted the article into an outline, which she has
   distributed on numerous occasions at conferences and seminars
   where she has been a speaker.  The employee revises the outline
   on a regular basis to reflect current developments.  The second
   proposed book would cover financial institution acquisitions and
   mergers.  Under the proposal, the outline would form the basis of
   the section on [certain financial] institutions and mergers.  The
   employee and two partners from the law firm would be listed as
   co-authors.

        The employee's co-authors are from a law firm that represents
   [financial institutions] before the [agency].  The employee is
   responsible for the section in the Office of General Counsel that
   handles requests for interpretative advice and applications for
   [certain] acquisitions and conversions.  In some cases, the
   firm's clients may be applicants or opponents to applications.
   You explained that the nature of the employee's position would
   make it extremely difficult for her to isolate herself from the
   firm's submissions.

        The first issue is whether the [employee] may co-author and
   accept royalties from two books on subjects involving her
   official duties.  In evaluating the permissibility of this
   activity, we must consider Executive Order 11222 and your
   agency's standards of conduct regulations.  Executive Order 11222
   sets forth the basic framework for standards of conduct regula-
   tions.  Those standards have been implemented by this Office's
   model regulations at 5 C.F.R. Part 735 and by your agency's
   regulations at [citation deleted]. The regulations do not
   prohibit a Government employee from writing any book while
   employed by the Government.  However, specific standards of
   conduct prohibitions impose restrictions on Government employees
   who seek to write and publish books that deal with their official
   duties or involve the dissemination of governmental information.

        The [agency's] general provision on outside employment
   appears [in the agency's version of 5 C.F.R. § 735.203]. It pro-
   hibits an employee from engaging in outside employment or other
   outside activity that is not compatible with the full and proper
   discharge of the duties and responsibilities of his or her
   employment.  The regulations define incompatible activities to
   include acceptance of compensation in circumstances in which
   such acceptance may result in conflicts of interest or the use
   of nonpublic information gained through Government employment.
   A review of the specific regulations applicable to the proposed



   activity will be of assistance in determining whether the
   proposed activity is incompatible with the employee's Government
   duties.

        First, while encouraging teaching, lecturing, and writing
   that is related to the agency's functions and responsibilities
   [the agency's version of] subsection [c] of [5 C.F.R. § 735.203]
   indicates that such activities must not be prohibited by law,
   Executive Order, or the standards of conduct regulations.  The
   writing of a book related to the agency's functions may run afoul
   of several of the standards of conduct, including the prohibition
   on using one's public office for private gain at [the agency's
   version of 5 C.F.R. § 735.201a(a)].  That provision would come
   into play to prevent the employee from using his or her
   Government title on the book or in marketing the book.

        A second consideration relates to the nature of the
   information contained in the book.  The misuse of information is
   governed by [the agency's version of 5 C.F.R. § 735.206], which
   states that an employee shall not further a private interest by
   using official information, obtained through or in connection
   with his or her Government employment, which has not been made
   available to the general public.

        Third, [the agency's version of 5 C.F.R. § 735.205] prohibits
   an employee from using, or allowing the use of, agency property
   of any kind for other than officially approved activities.
   Consequently, the employee may not use Government time, supplies,
   or equipment in writing the book.  Specifically, she may not have
   her secretary at the [agency] do any work on the project, and she
   must do the work on her own time, using annual leave, if necessary.

        Since the two proposed books involve different circumstances,
   you must analyze each proposal under the standards of conduct
   provisions discussed above.  Based upon the limited facts we have
   before us, we cannot make a final determination as to whether the
   acceptance of royalties or participation in the projects would be
   permissible.  However, we will try to give you guidance as to
   what concerns each project presents.

        As you have described it, the first book would be an updated
   version of an outline the employee wrote before entering Govern-
   ment service, on which she holds a copyright. As a result, we are
   assuming that her work on the project is complete, except for
   some updating or reviewing.  We are also assuming that, since



   the outline predates her Government service, she has not used
   nonpublic Government information in preparing the outline, and
   she will not be doing so in the future.  In essence, she would be
   receiving royalties from that copyrighted material which, under
   the assumptions we have made, would be permissible.  However, she
   must avoid using Government equipment, time, or supplies while
   working on this book.  In addition, she may not use her Govern-
   ment title or position on the book, except that any biographical
   information about the authors may include a description of her
   current position.  Furthermore, she may not use her title in any
   promotion of the book.

        Your discussion of the second book indicates that the basis
   for the section on [certain financial] institutions and mergers
   would be an outline the employee prepared after entering the
   Government, although that outline was based on an article she had
   written before joining the [agency].  The employee has distributed
   the outline at conferences and seminars where she has been a
   speaker.  If she distributed the outline in association with
   speeches she gave in her official capacity, it might actually
   be Government property, and she should not receive compensation
   from another entity for the outline.  Furthermore, since the
   subject matter is closely linked to her official responsibilities,
   her participation in this project while serving in the Office of
   General Counsel would create adverse appearances.  Your description
   indicates that the second book would be part of a series and that
   it will not be the mere republication of an item the employee
   prepared before entering Government, as in the case of the first
   book.  Because of the employee's position [at the agency], the
   potential for conflict is great, particularly since the attorneys
   involved in the project will be representing clients before the
   [agency].  Based upon our interpretation of the facts, it would
   appear that the employee should not participate in, or receive
   royalties from, the writing of the second book.  If the other
   individuals use her outline as a public document, they could,
   of course, note for reference that they based the chapter on
   an official outline created by her in her official capacity,
   just as they should when citing any other public source.

        The second issue you raised in your letter pertains to the
   scope of 18 U.S.C. § 208. In particular, you are concerned with
   whether the term "partner" in the statute would apply to the
   employee's co-authors, thereby prohibiting her from participating
   for the Board in particular matters in which those individuals
   were serving as attorneys.



        Section 208 of 18 U.S.C. prohibits an executive branch
   employee from participating personally and substantially as a
   Government employee in a particular matter in which the employee,
   or the employee's spouse, minor child, or partner, has a
   financial interest.  In addition, section 208 applies to
   particular matters in which an organization in which the employee
   is serving as an officer, director, trustee, or employee has a
   financial interest. In OGE's Informal Advisory Letter 81 x 19,
   dated June 12, 1981, we stated in a footnote that the word
   "partner," as used in 18 U.S.C. § 208(a), refers only to a
   general partner and not to a limited partner of the employee.

        Based upon the facts presented in your letter and the
   information we obtained through a telephone discussion with a
   member of your staff, it does not appear that the employee and
   her co-authors are partners in the book-writing ventures.
   However, it is not clear whether they are general partners in
   any other ventures, such as investment partnerships.  If they are,
   then 18 U.S.C. § 208(a) would preclude the employee from taking
   official actions on particular matters in which any such partner
   has a financial interest, such as a matter on which he or she is
   representing a client before the agency.  Since none of the other
   relationships covered by the statute are present, i.e., officer,
   director, trustee, employee, the employee may continue to take
   official actions on matters involving her co-authors without
   violating 18 U.S.C. § 208(a), as long as none of her co-authors
   are also her partners, whether in the book-writing venture or
   some investment partnership.

        Even if the prohibition of 18 U.S.C. § 208(a) is not trig-
   gered in this case, the standards of conduct might preclude the
   employee from participating in particular matters in which her
   co-authors are serving as attorneys before the [agency].  The
   [agency's] standards of conduct [version of 5 C.F.R. § 735.201a(a)]
   prohibit its employees from taking any action which might result
   in, or create the appearance of, giving preferential treatment to
   any person or losing complete independence or impartiality.  If
   the employee were to participate in matters in which her co-authors
   were involved, there could be an appearance of a conflict of
   interest.  As a result, the agency might wish to have the employee
   recuse herself from participating in such matters.  With regard to
   particular matters in which other members of her former firm are
   serving as attorneys, she could continue to participate as long as
   a sufficient period of time had passed since she severed her ties
   with the firm.  As a guideline, we suggest that agencies impose a



   period of recusal with regard to particular matters in which the
   employee's former firm is involved in order to avoid any adverse
   appearances stemming from that earlier affiliation.  (On this
   subject, you might wish to review Peter L. Strauss' article
   entitled "Disqualifications of Decisional Officials in Rulemaking,
   " 80 Colum. L. Rev. (1980), reprinted in 1980 Recommendations and
   Reports, Administrative Conference of the United States, at page
   375.)

        Another criminal conflict of interest statute that applies to
   partners of current Government employees is 18 U.S.C. § 207(g).
   That provision prohibits a partner of an executive branch
   employee from representing anyone other than the United States
   before a Department, agency, or court of the U.S. or District of
   Columbia in connection with a particular matter in which the
   employee participates or has participated personally and sub-
   stantially as a Government employee, or which is the subject
   of the employee's official responsibility.  For purposes of 18
   U.S.C. § 207(g), OGE, in informal advisory letter 81 x 19,
   interpreted the word "partner" to include general partners as
   well as limited partners under certain circumstances.  If the
   limited partnership is an investment vehicle for a large number
   of generally unrelated persons, non-government limited partners
   are free of section 207(g)'s restraint.  But if the number of
   limited partners is small, the applicability of 18 U.S.C.
   § 207(g) must be judged on a case by case basis.  If any of the
   employee's co-authors is a general partner or a limited partner
   of the employee of the type covered by section 207(g), that
   co-author would have to refrain from representing clients before
   the [agency] or any other Federal Department, agency, or court in
   particular matters in which the employee is or has been
   personally and substantially involved, or which are under her
   official responsibility.  This would also apply to partners of
   the employee who are not co-authors on either of the proposed
   books.

        We hope you find this information helpful.  If you have any
   questions on the matters discussed in this letter, please do not
   hesitate to contact [this Office].

                                          Sincerely,

                                          David H. Martin
                                          Director


